Overzicht

Vind 25 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Madrid

Praktische informatie

Dat Madrid bruist, valt wel te zien aan de pleinen gevuld met druk kletsende levensgenieters. Daarnaast biedt de stad interessante musea, heerlijke restaurants en adresjes om te dansen tot in de vroege uurtjes. Moeilijk kiezen? Ontdek Madrid in een notendop met behulp van de handige tips en adresjes die GaSamen Stedentrips selecteerde.

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Ook in Spanje geldt het  alarmnummer 112.

Bijzonderhedenomhoog

Roken
In Spanje is tegenwoordig een streng rookverbod van kracht. Net zoals in Nederland is het verboden te roken op kantoor, in winkels, scholen, ziekenhuizen, culturele instellingen en in het openbaar vervoer, waaronder ook de treinstations en de luchthaven. Daarnaast is het niet toegestaan om te roken bij speeltuinen, scholen en ziekenhuizen. Als het rookverbod wordt overtreden kan een hoge boete opgelegd.

Mediterrane tijden van de maaltijden
Ontbijten, lunchen en vooral dineren gebeurt in Spanje later dan in de rest van Europa. De eerste maaltijd, 'esmorzar', wordt gegeten tussen 09:00 - 11:00. Tussen 14:00 en 15:00 wordt er geluncht en pas vanaf een uur of 9 openen de restaurants hun deuren voor de avondmaaltijd.

Feestdagenomhoog

1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
Goede vrijdag (vrijdag)
Pasen (zondag en maandag)
1 mei - Dag van de ArbeidP
Pinksteren (zondag en maandag)
15 augustus - Maria Hemelvaart
12 oktober - Nationale Feestdag
1 november - Allerheiligen (Todos los Santos)
6 december - Dag van de Grondwet (Día de la Constitución Española)
8 december - Dag van onbevlekte ontvangenis
25 + 26 december: Kerstmis

Feestdagen worden door de Spanjaarden zeer serieus genomen en zijn daarom dagen waarop vooral NIET gewerkt wordt.
Desondanks zijn enkele musea en bezienswaardigheden op deze dagen vaak wel (met aangepaste tijden) geopend

Klimaatomhoog

Spanje is één van de zonnigste landen van Europa. De gehele oostkust heeft een Middellandse Zee klimaat met hete en zeer zonnige zomers en erg milde winters. De temperatuur kan variëren van 0 graden in de winter tot soms wel boven de 40 graden in de zomer. Madrid is eigenlijk het hele jaar door ideaal om te bezoeken, al zijn de beste periodes toch het voor- en najaar. Dan kent Madrid de aangename temperatuur van 20 á 25 graden. Voor wie van het zonnetje houdt, zijn de zomermaanden natuurlijk ook een optie.

Openingstijdenomhoog

De reguliere openingstijden zijn tussen 09:30 en 20:00, met vaak van 2 tot 5 de bekende siësta, waarop de winkels dus gesloten zijn. In het hoogseizoen (rond de zomermaanden) blijven veel winkels wat langer open. Op zaterdag zijn de winkels vaak alleen 's ochtends geopend en zondag is normaliter een rustdag. Uiteraard vormen de grotere internationale ketens en warenhuizen hier een uitzondering op. Deze zijn ook geopend tijdens de siësta.

Tijdzoneomhoog

GMT +1 met uitzondering van de Centraal Europese Zomertijd. Dan geldt net zoals in Nederland GMT +2. In Madrid is het dus altijd dezelfde tijd als in Nederland.

Valutaomhoog

In Spanje wordt net zoals in Nederland betaald met de Euro. Het enige kleine verschil is dat in Spanje nog wel met 1 en 2 eurocenten betaald wordt. Geld kan op bijna elke hoek van de straat opgenomen worden via een geldautomaat.

Vervoer

In het centrum

In de stad

In Madrid is het openbaar vervoer goed geregeld. Per bus, metro of taxi kun je je prima verplaatsten in het mooie Madrid. Het metronetwerk is zeer uitgebreid en je hoeft nooit lang te wachten op de volgende metro. Je kunt een 10-rittenkaart of enkel een los kaartje kopen. Het busnetwerk van EMT is ook uitgebreid. Er zijn verschillende busstations in Madrid waarvan Mendez Alvaro de belangrijkste is. De bussen zijn met name 's nachts ook populair wanneer de metro niet rijdt. Madrid kent ook veel taxi's, ze zijn goed te herkennen aan de witte auto's met een rode streep. De kosten van een taxirit liggen over het algemeen lager dan in Nederland.

Vanaf de luchthaven rijdt er een bus vanaf Terminal 1 naar Avenida de America. Vanaf hier zijn er diverse metrolijnen naar het centrum van de stad. Vanaf Terminal 2 rijdt de metro (lijn 8) naar station Nuevos Ministerios. Hier vandaan kun je overstappen op andere metrolijnen. Uiteraard kun je ook met de taxi vanaf de luchthaven naar het centrum van Madrid reizen, een gemiddelde taxirit kost vanaf ca. Euro 25,-

Wilt u echt goed en compleet voorbereid op pad? Boek vooraf bij uw stedentrip Madrid een openbaar vervoerkaart, de Madrid Card!

 

Wijken

Wijk Huertas

Huertas

Huertas is met name bekend als het literaire district, Barrio de las Letras. In de gouden eeuw was dit dé plek waar dichters en schrijvers zich bevonden. Huertas staat ook bekend om de live muziek in de tapasbars en cafés. Het bekende Museo del Prado ligt aan de oostkant (Paseo del Prado). Plaza Santa Ana is het levendige centrum van Huertas. Hier zijn allerlei gezellige terrassen te vinden waar je heerlijk kunt zitten en eten en drinken.

Wijk La Latina

La Latina

La Latina is een sfeervolle wijk ten zuidwesten van de Gran Via, het oudste deel van Madrid. Hier zijn nog smalle kronkelige straatjes te vinden waar je heerlijk kunt wandelen. Af en toe een stop in een van de authentieke tapasbarretjes is zeker een must! Aan het Plaza de San Francisco vindt je de indrukwekkende kerk San Francisco el Grande. De kerk staat bekend om de prachtige collectie schilderijen en de grootste koepel van de wereld. El Rastro, de grote vlooienmarkt van Madrid, vindt je hier ieder zondag, grenzend aan La Latina. De unieke sfeer mag je zeker niet missen!

Wijk Sol

Sol

Sol is het populairste deel van de stad met veel historische gebouwen en pleinen waar Madrid bekend om staat. Het hart is het leuke plein Puerta del  Sol met rondom veel grote warenhuizen en restaurants. Het mooiste plein is echter het indrukwekkende Plaza Mayor met vele restaurants, cafés, terrasjes en straatartiesten. Wat zeker ook niet gemist mag worden is het Koninklijke Paleis, Palacio Real.